Træningsmetoder – varieret træning

Træningsmetoder – varieret træning

28. november 2018 4 Af Tanja Laursen

Jeg bruger forskellige træningsmetoder til at sikre en varieret træning af Fabio. Både for at træningen ikke bliver for ensformig for nogen af os, men jeg mener også, at hver træningsmetode bidrager til, at gøre Fabio stærk og sund, både fysisk og mentalt.

Dressur

Som udgangspunkt købte jeg Fabio, fordi jeg gerne vil ride. Jeg er dressurrytter, og derfor er en af vores primære træningsmetoder dressuren. Jeg har tidligere skrevet et indlæg om, hvad vi træner i dressuren (lige nu): Dressurundervisning – hvorfor og hvad træner vi

Det er spændende at lære at kunne få hesten til at bruge sig korrekt samtidig med, at vi som ekvipage vokser med opgaven og sætter flere ting på – det kan være min opstilling, der skal forbedres endnu mere eller en ny øvelse, vi skal prøve kræfter med.

ProPrio-Træning

Jeg vil gerne lave ProPrio-træning mindst en gang om ugen. Enten fra jorden, i longe eller fra hesteryg. Jeg arbejder på et indlæg om ProPrio-træning, hvorfor jeg ikke vil komme nærmere ind på det her.

Longe

Longering er en træningsmetode, jeg også jævnligt gør brug af.

Jeg foretrækker at longere i enten kapsun eller grime, hovedsageligt kapsun. Jeg bruger aldrig indspændingstøjler, da jeg synes, at de begrænser Fabio i at strække sig frem og ned. Skal jeg bruge noget, er det en gammeldags chambon, da den netop opfodrer Fabio til at strække sig frem og ned, uden at låse ham fast i en bestemt position. Han er dog ikke synderligt vild med den, for spænderne kilder ham på ørerne, og han går og ryster på hovedet. Ikke godt!

Fabio har dog fået den ide, at når han skal galopere i longe, er det med 117 km/timen og med rigtig araber hale og vilde fnys. Jeg er ikke helt enig med ham i det, så vi er lige gået et par skridt tilbage for at få signalerne på plads og sikre, at det er mig, der bestemmer tempoet.

Jeg synes faktisk, at det er dødkedeligt at longere. Rundt og rundt det går. Derfor lægger jeg ofte bomme og madrasser ud eller sætter et lille bitte spring op, når jeg longerer. Så bliver det lidt sjovere for os begge to, og samtidig træner vi nogle gode ting.

Kluddermadrasser brugt i longe

Bomtræning

Bomtræning bruger jeg også til at styrke Fabio, og det synes han er rigtigt sjovt! Ørerne frem og fuld fart frem – hvis han fik lov!

Fabio var ikke så tryg ved bomtræning, da jeg købte ham, men jeg synes, at vi er kommet rigtig godt efter det. Forleden red vi over seks bomme på en volte for første gang, hvilket han klarede rigtig flot.

Jeg bruger også bomtræning i longe, da jeg godt kan lide at Fabio får friheden til at kunne løfte ryggen uden rytter. I longe kan jeg godt finde på at hæve en eller flere bomme, hvilket vi dog endnu ikke er kommet til i ridningen.

Bomme lagt op med skridtafstand

Spring

Ja, spring. Det er sjovt. Jeg tør bare ikke. Jeg er en mega kylling. Jeg har ingen erfaring i det, og det hjælper heller ikke på det, at Fabio heller ingen erfaring har i at springe.

Jeg synes egentlig godt om springning som træningsmetode for at styrke bagparten, men også som variation i træningen.

Jeg har prøvet at løsspringe Fabio i ridehallen et par gange for længe siden, men han stressede så meget op, at jeg næsten ikke kunne fange ham igen. Det var ikke sjovt. Det sidste halve års tid har jeg lavet et lille bitte kryds, som han skal springe over i longe. Det synes han er helt vildt sjovt, ørerne kommer frem og farten op! De første gange sprang han ikke over, men kom over på en mærkelig måde med nærmest et ben i hvert verdenshjørne!

Efterhånden har han dog forstået, hvad det går ud på, og tager nogle dejlige lange spring.

Det giver mig lyst til at prøve at springe på ham, men jeg tør ganske enkelt ikke.

Ved at følge linket, kan I se en kort video af Fabio, der springer i longe.

Gåture på asfalt og i bakket terræn

I sommers var jeg god til at gå ture med Fabio op ad vejen i stedet for at trække rundt på ridebanen som opvarmning (jeg trækker altid 10 min. inden jeg sætter mig op på ham for at varme hans ryg op). På den måde kom han ud og fik styrket sine sener på hårdt underlag. Jeg er kommet lidt fra det på grund af mørket, og nå ja, så havde jeg faktisk glemt det lidt. Her i december, vil jeg dog genoptage det, da jeg kan komme til det på tidspunkter, hvor der hverken er mørkt eller meget trafik på vejene (se hvorfor i indlægget Alverdens tid hos hestene)

En af vejene er bakket, så vi får både kombineret skridt på hårdt underlag og bakketræning. Det er vist bare at komme i gang igen! Så kommer vi også ud og ser lidt andet end ridehallens vægge.

Hestemassage

Hestemassage er måske ikke en decideret træningsmetode, men stadig vigtigt for mig at få inkorporeret i træningen. Jeg arbejder på et indlæg om Hestemassage, så det vil jeg ikke komme nærmere ind på her.

Turridning

Jeg elsker at ride på tur, jeg bryder mig bare ikke om at ride på veje. Desværre har vi ingen skov uden for døren, så det er ikke blevet til så meget turridning, selvom Fabio har reddet meget tur ved sin forrige ejer. Vi har en overbegroet grusvej tæt på, som fører hen til en golfbane og videre til en skov. Der har vi skridtet nogle gange i sommers, dog er vi ikke nået helt hen til skoven, da det er en længere tur. Vi har også været inviteret med i skoven med hestetrailer, åh, det var skønt!

Vi burde helt klart gøre mere ved det turridning, måske til sommer?

Træningsplan

Jeg er lidt af en planlægger, og i stedet for at skulle rumme det hele i hovedet, skriver jeg lister. Jeg har derfor også altid en træningsplan for Fabio, hvor jeg prøver at variere alle disse træningsmetoder så meget som muligt.

Som I kan se, har Fabio også fridage. Det bliver jeg nødt til for også at kunne få familielivet til at hænge sammen. Jeg tror også på, at det er godt for Fabios krop med restitutionsdage. Jeg er dog ikke den store tilhænger af at fridagene ligger lige efter hinanden, som de gør i denne plan, men der er lige andre arrangementer, der nødvendiggør dette.