Faglitterære anbefalinger

Faglitterære anbefalinger

1. oktober 2019 Af Tanja Laursen

Jeg elsker heste. Jeg elsker at læse. Jeg elsker at lære. Tilsammen: Jeg elsker at læse om heste og lære mere om vores skønne dyr.

Det seneste halve års tid, har jeg læst en del faglitterære hestebøger. I dette indlæg vil jeg kort give mine faglitterære anbefalinger inden for forskellige områder.

Arbejde fra jorden og ridning

Karina Watson Olsen har skrevet to bøger: Træn din hest fra jorden og En halv parade. Træn din hest fra jorden gav mig et værktøj, som jeg har ledt efter længe: hvordan man longerer sin hest korrekt. Dog indeholder bogen meget mere end det. Den kan helt klart anbefales, hvis man ønsker at arbejde med sin hest fra jorden, men ikke har så meget kendskab til det.

En halv parade gav mig gode tips til selve ridningen. Bogen fik mange ting til at falde på plads for mig teoretisk, så nu gælder det blot om at kunne overføre dem til ridningen.

Jeg har lånt dem begge på biblioteket, men de kan købes.

Sjov til hest

Min 9-årige datter er stoppet på rideskole og i stedet underviser jeg hende selv på Fabio. Lige nu vil hun bare ride, ride og ride. Jeg har dog også i tankerne, at hun fortsat skal synes det er sjovt samtidig med, at hun stille og roligt skal udfordres på forskellige måder. Derfor har jeg lånt bogen Tryg til hest: Tips og øvelser til ro og rideglæde af Merete Stenner og Karina Demuth. Her er mange gode øvelser til at gøre læringen til en leg – perfekt i min optik.

Biomekanik og Anatomi

Jeg har fået en interesse for at lære heste endnu bedre at kende: hvordan de er sat sammen, og hvordan vi kan være med til at passe endnu bedre på dem. Min drøm er, at min datter og jeg kan have og ride Fabio i mange år, men så har vi også et stort ansvar for at passe godt på ham. Jo større viden, jeg har om, hvordan vi kan det, jo nemmere bliver det selvsagt.

Derfor har jeg bestemt mig for at lære om hestens biomekanik og anatomi. Jeg har desværre ikke økonomi til at tage en uddannelse inden for området, deltage på kurser eller lignende. Så det må blive selvstudie – det er også kun til eget brug og for at få øget min egen viden. Til dette har jeg fundet tre bøger:

  • Hestens Biomekanik – En unik visuel vejledning til forbedring af hestens præsentation af Gillian Higgins
  • Pilates og udstrækning for heste af Gillian Higgins
  • Anatomisk Tegnelære af György Fehér

Biomekanik og anatomi er enormt spændende, men det er godt nok også svært, så det kræver nok en gennemlæsning af bøgerne et par gange. Dog synes jeg, at især Gillian Higgins Hestens Biomekanik fortæller det rigtigt godt, nemt og overskueligt, så den vil jeg helt klart anbefale, hvis andre har samme interesse.

Bogen om Pilates og udstrækning minder meget om det, jeg allerede har taget med fra ProPrio-Træning (læs mere her: ProPrio-Træning), men det er altid godt at få gentaget og ikke mindst mindet om, hvor vigtigt det er at få gjort. Derudover indeholder halvdelen af bogen illustrerede oversigter over muskler, ligamenter, nerver etc.

Den sidste af bøgerne: Anatomisk Tegnelære indeholder tegninger af hesten (og mennesket samt andre dyr) og dens muskler, knogler og led samt deres latinske navne. Enormt interessant, men igen, enormt svært, når man ikke har nogen forudgående viden omkring emnet.

Afsluttende note

Ovenstående faglitterære anbefalinger er udelukkende baseret på min egen søgen efter litteratur på nettet samt anbefalinger fra en god veninde. Der findes med garanti en masse anden rigtig spændende litteratur. Har du faglitterære anbefalinger til bøger om heste, så tøv ikke med at skrive en kommentar til mig. Det vil jeg værdsætte højt.